William MacBran

William MacBranWilliam MacBranWilliam MacBranWilliam MacBran

Volledige naam: William Jock MacBran
Geboortejaar: 1714
Geboorteplaats: Kilmaree (Kilmarie) Isle of Skye
Vaardigheden: probeert zoveel mogelijk zelf te doen en te maken, van leerbewerking tot koken.

Achtergrond:
Tacksman , heeft een tacklease (een stuk land) van Ian MacKinnon (John MacKinnon of MacKinnon), William heeft 15 tennants die in hun beurt land huren van hem, van de extra huur die geint word leeft William.
Op zijn eigen stukje grond heeft hij een klein huisje, waar hij woont, daar verbouwt hij zijn eigen groente en graan en houd hij wat vee, wat verzorgt wordt door zijn tennants.
Ten tijde van oorlog levert hij aan Ian MacKinnon, 25 man om te vechten.
Heeft tijdens de opstand van 1719 zijn vader verloren, zijn vader had een tacklease betaald tot 1728, waardoor William en zijn moeder tot 1728 konden blijven wonen op het land.
In 1728 nam William de lease over.

Hij heeft zijn vechttechnieken en tactisch inzicht te danken aan Ian, wie hij dan ook trouw is, hij heeft veel van Ian geleerd en beschouwd hem als een 2e vader.
Op een dag ontmoette hij Fingal MacKinnon met zijn zoon Angus en dochter Pauleen op de veemarkt, waar William wat zaken moest regelen voor Ian.

William trouwde met een vissersdochter en leerde hoe hij visnetten moest maken, William en zijn vrouw maakte veel netten voor lokale vissers.
Toen zijn vrouw stierf, zette William de handel in visnetten voort, maar op een kleinere schaal.

In 1745 sloot William zich aan in het regiment van John MacKinnon of MacKinnon en marcheerde daarin mee naar Edinburgh.
Het regiment werd daar toegevoegd aan het MacDonald of Keppoch regiment.
Toen in maart 1746 (vlak voor Culloden) het MacKinnon of MacKinnon regiment werd losgekoppeld en samen met de MacGregors en MacDonnells of Barisdale naar het Noorden gestuurd werd om het goud van Prince Charles terug te halen, bleven enkele mensen van het MacKinnon of MacKinnon regiment achter om het leger van Bonnie Prince Charlie te steunen, zo ook William.
Na Culloden vluchten de MacKinnons via Ruthven barracks terug naar the Isle of Skye.