Geschiedenis der Jacobieten

1685
Frankrijk en Spanje waren katholiek. Nederland, Engeland en schotland waren protestants. Engeland en Schotland waren nog twee afzonderlijk naties. Beide landen echter werden bestuurd door de heersers van Engeland. Koning Charles II van Engeland, uit het huis Stuart, stierf in dit jaar. Zijn broer, James II van Engeland, en James VII van Schotland was zijn opvolger. Een katholieke koning in een protestants land.

1688
Zijn tirannieke gedrag en het openlijk belijden van het katholieke geloof gaf het Engelse Parlement aanleiding om James af te zetten. In plaats van James, vroegen ze zijn schoonzoon, Willem III van Oranje, om koning van Engeland te worden.

1689
Pas in 1689 werd Willem als koning van schotland erkend. Een Convention of the Estates ging hier aan vooraf.

De eerste rebellie van de Jacobieten ( Jacobites, van het latijns (Jacobus) voor James), vond vlak hierna plaats door aanhangers van James die het er niet mee eens waren dat de Conventie Willem tot koning gekozen had.

1701
James VII van Schotland sterft. Volgens de Jacobieten is James Francis Stuart, als James VIII de legitieme koning van Schotland.

1707
Schotland en Engeland hebben nu officieel 1 parlement. In het jaar dat erop volgt probeert James VIII, ook wel bekend als ‘the Old Pretender, voor de eerste maal voldoende steun te krijgen om zowel de troon van Schotland als de troon van Engeland terug te veroveren.

1708
Frankrijk, onder leiding van Lodewijk IV verleent steun aan James. De opstand is een fiasco. James bereikt niet eens de Schotse kust.

1715
Derde opstand van de Jacobieten. Wederom geen succes. Een jaar eerder, in 1714, stierf koningin Anne. Zij was een dochter van James VII en de laatste van het huis Stuart die de Engelse en Schotse troon in bezit zou hebben.

1719
Vierde opstand van de Jacobieten. Nog steeds geen succes.

1746
De slag om Culloden vind plaats. Dit is de vijfde en laatste opstand van de Jacobieten. De opstand wordt ondersteund door Frankrijk en geleid door prins Charles (Bonnie Prince Charlie), de zoon van James VIII. Prins Charles treed namens zijn vader op als Regent. Op Culloden Moor bevonden de Jacobieten zich tegenover overmacht van engelse soldaten. Het wordt een bloedbad voor de Jacobieten. Charles vlucht de Hooglanden van Schotland in, om na enkele maanden terug te keren naar Engeland.

Bronvermelding:

Electric Scotland

Scottish History - The Jacobites